Günlük Ofis Temizliği Nasıl Yapılır?

Masa, sandalye, bilgisayar, yazıcı, telefon gibi eşyalar ofislerde her daim kullanılan araç gereçlerdir. Bu araç gereçler ile birlikte günlük ofis temizliği düzenli yapılırsa ofis ortamında çalışanlar için daha hijyenik bir çalışma alanı oluşturur. Küçük ofisler baz alındığında çalışan sayısının 1 ila 10 arasında olduğu düşünülebilir.

Bu durum küçük ofislerin kirlenme oranının daha düşük olmasına sebep gösterilirken büyük ofislerde daha fazla çalışan olacağı düşünüldüğünde bu ofislerin kirlenme oranı da artış gösterecektir.

Özellikle büyük ofislerin gün içerisinde hatta ofis çalışanlarının mesaiye başlamasından önce düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Küçük ofislerde hijyen gereksinimi daha düşük olsa da yine de mikropların üremelerinin minimize edilmesi sağlanarak ofis çalışanlarının sağlıklı bir ortamda işlerini icra etmelerine olanak sunulmalıdır. Bu ise düzenli ve planlı bir temizleme faaliyetinden geçer.

Ofis Temizliği Planı

Günlük, haftalık, aylık olarak üçe ayrılan ofis temizliği planı birbirini takip eden faaliyetler içerir. Tozların her gün alınması ve anti-alerjik unsurların ortadan kaldırılması günlük ofis temizliği olarak adlandırılır.  Haftalık ofis temizliği günlük temizliğin ardı sıra gelen belirli periyotta detaylar içerir.

Haftalık olarak ekstradan yapılan işlemler: çöp kovalarının sabunlu su ile yıkanması, halıların yıkanması, kalorifer peteklerinin silinmesi, klimaların dış satıhlarının temizlenmesi, sarkıt elektrik armatürlerinin tozlarının bir elektrik teknisyeni gözetiminde alınmasıdır.

Aylık yapılan temizlik ise duvarların silinmesi, yıkamaya uygun zeminlerin yıkanması ve haşeratların ilaçlanması şeklinde günlük ve haftalık temizliğe ek olarak bir sıra izler.

Ofis Temizlik Kuralları

Gerek günlük gerekse haftalık ve aylık temizlik için belli başlı prosedürlere dikkat edilmesi gerekir. Temizlik malzemelerinin kontrol edilmesi ve eksiklik olduğunun tespit edilmesi durumunda gerekli temizlik ürünlerinin temin edilmesi muktezadır. Islak zeminlerde kayma ihtimali göz önüne alınarak hareket edilmesi gerekir. Aynı zamanda yine bu zeminlerde elektrik akımının önlenmesi hayati önem taşıyan ayrı bir konudur. Temizlikte güvenliğin sağlanması son derece önemlidir.

Günlük Ofis Temizliğinde Nelere Dikkat Edilir?

Fazlalıkların kaldırılarak çöplerin dışarı çıkartılması, kir ve toz partiküllerinin ortamdan uzaklaştırılması, zemin temizliği, bez yardımı ile tozların alınması ve ortak kullanım alanlarının hijyenik olmasının sağlanmasıdır. Bahsi geçen bu işlemler günlük ofis temizliği için olmazsa olmazlardandır. Temizliğe başlanmadan önce ortamda fazlalık olarak görünen tüm nesnelerin kaldırılması hem temizlik işlemini kolaylaştıracak hem de çalışanların dikkatlerinin dağılmamasını sağlayacaktır.

 Dosya ve evrakların arşivlenmesi, atılması gereken nesneler ile karıştırılmaması açısından önem taşır. Dolapların ve masaların yanı sıra masalarda bulunan bilgisayar gibi cihazların kuru bezle tozlarının alınması sağlanır. Elektronik tüm cihazlar su ve kimyasal temizleyicilerden uzak tutulmalıdır. Bir sonraki aşamada zemin temizliği yapılmalıdır. Halı ile kaplı olan zeminlerin vakumlama yöntemi ile temizlenmesi esastır.

Eğer zemin çıplak ise bir fırça yardımı ile temizlenmesi gerekir. Zemindeki yabancı maddeler süpürüldükten sonra nemli bir bez yardımı ile ofiste bulunan tüm yüzeylerin silinmesi aynı zamanda kapı kollarının dezenfekte edilmesi ve ardından kuru bir bezle de yine bu yüzeylerin kurutulması sağlanmalıdır ki toz tutma oranı en aza düşürülsün!

Çıplak zemine hem kuru hem de ıslak paspaslama yöntemi uygulanarak mantar, bakteri ve mikropların ölmesi sağlanmalıdır. Özellikle köşelerde mantarlaşma olasılığı daha fazladır. Dip köşe tüm zeminin özenle temizlenmesi gerekir. Düzenli ofis temizliği için her gün bu adımların izlenmesi ofis ortamlarındaki hastalık risklerinin en aza indirilmesinde etkilidir.

+6 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.