Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak temizliği, temizlik kısmının en uğraştırıcı ve titizlik isteyen bölümüdür. Yapılan yemeklerin sağlığımız açısından temiz bir ortamda yapılması gerekir. Bunun için ise saatler süren detaylı bir temizlik gerekir. Mutfak temizliği yaparken işleri hafifletmek için işleri parça parça yapmak düzenli bir çalışma ve zamanımızı verimli kullanmak için doğru olan bir yöntemdir. Gün içerisinde mutfakta zaman geçirirken gözünüze çarpan ve gözle görülmesi zor olan noktaları öğrendiyseniz detaylı bir temizliğe hazırsınız demektir.

MUTFAK DOLAPLARI TEMİZLİĞİ

Mutfak dolaplarını temizlemek en zor ve uğraştırıcı yerlerden biridir. Mutfak temizliği yaparken ve mutfak dolaplarını temizlerken sirke en büyük yardımcınız olacaktır. Temizlerken kullanacağınız suyun ılık olması ise yağ lekelerini çıkarırken kolaylık sağlayacaktır. Eğer mutfak dolaplarınızın yüzeyi parlak ve beyaz ise ıslak bez ile temizledikten sonra kuru bir bez ile kurulamayı unutmayın ki dolabın yüzeyinde su lekesi kalmasın.

OCAK TEMİZLİĞİ

Öncelikle ocağın telini, üzerindeki demirleri ve çıkıyorsa gaz düğmelerini çıkararak başlayın. Ocağın yüzeyinde eğer beklemiş yemek ve yağ lekesi var ise ocağın yüzeyine az miktarda ılık su dökerseniz yemek ve yağ lekelerinin yumuşamasına yardımcı olacaktır. Böylece daha kolay temizlenecektir. Yağ ve yemek lekelerinin kabasını sünger yardımıyla aldıktan sonra ocağın yüzeyine ve süngerimize bir miktar çamaşır suyu damlatarak inatçı lekeleri de temizleriz. Daha sonra ocağın yüzeyini bir el bezi yardımıyla yüzeydeki köpüklerden arındırır ve durulamış oluruz.

İlk başta çıkarmış olduğumuz ocak telini sünger ve çamaşır suyu yardımıyla temizleriz. Suyun altında duruladıktan sonra köşeye dik bir şekilde bırakırız ki daha kolay kuruyabilsin. Gaz düğmelerini ise ılık bir suyun içinde sünger veya el bezi yardımıyla temizleyebiliriz.

Eğer mutfağınızda aspiratör kullanıyorsanız öncelikle mazgalını çıkararak aspiratörün temizliğine başlayın. Çıkardığınız kirli mazgalı ılık suda bir miktar bekletin. Daha sonra sünger ve bulaşık deterjanı yardımıyla temizleyin ve durulayın. Aspiratörün camını ise sünger veya el bezi yardımıyla temizleyebilirsiniz. Süngerinize veya el bezinize bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve temizleyin. Daha sonra temiz bir el bezi yardımıyla kirli köpüğü temizleyin ve kurulayın.

FIRIN TEMİZLİĞİ

İlk iş olarak fırının içindeki tel ve tepsileri çıkararak başlayın. Fırını temizlerken yağ ve yemek lekelerinin kolay temizlenmesi için kullanacağınız suyun ılık olmasında fayda var. Kurumuş lekelerin üzerine bir miktar karbonat dökün ve üzerine birkaç damla limon damlatın. Lekenin üzerinde oluşan köpürme lekenin yumuşamasına ve daha kolay çıkmasına yardımcı olacaktır. Lekelerin kabasını süngeriniz ile aldıktan sonra süngerin yüzeyine az miktarda bulaşık deterjanı dökerek fırınınızı ovmaya başlayın. Fakat bu aşamadan sonra fırınınızın içini köpüklerden güzelce arındırmanız gerekecek. Fırınınızın içini köpüklerden arındırdıktan sonra fırınınızın iç ve dış camını bulaşık deterjanı yardımıyla temizleyin ve bir el bezi ile köpüklerden arındırın sonrasında kuru bir bez ile durulayın.

Mikrodalga fırını temizlerken ise derin bir kabın içerisine ılık bir su doldurun ve az miktarda bulaşık deterjanı dökün. El bezini hazırladığımız ılık ve sabunlu suyun içinde ıslatın ve çok kuru olmayacak şekilde elinizde sıkın. Mikrodalga fırının içini bu el bezi yardımıyla temizleyin. İlk seferde çok etkili olmadıysa aynı işlemi tekrarlayın. Daha sonra kuru ve temiz bir el bezi ile mikrodalganın içindeki köpükleri temizleyin ve durulayın.

BUZDOLABI VE DONDURUCU TEMİZLİĞİ

Buzdolabı temizliği yapmadan önce zamanı geçmiş tüm ürünleri çöpe atın. Daha sonra buzdolabı içindeki ürünleri, çekmeceleri ve rafları çıkarın. Derin bir kaba bir miktar ılık su ve yarım çay bardağı sirke dökün. Bu karışım ile buzdolabınızın içindeki kirleri temizleyin. Daha sonra temiz bir el bezi yardımıyla sirkeli karışımı güzelce durulayın. Bu işlemden sonra sıra kenara çıkardığımız çekmece ve raflara geldi. Sünger ve az miktarda bulaşık deterjanı yardımıyla çekmece ve rafları temizleyip duruladıktan sonra kuruması için bir kenara bırakın veya bir bez yardımıyla kurulayın. Kuruladıktan sonra mutfak temizliği yapmaya devam edebilirsiniz.

Dondurucuyu temizlemeden önce içindeki ürünleri serin ve güneş görmeyen bir yere çıkarın. Daha sonra içindeki buzların çözülmesi ve daha rahat temizlenmesi için dondurucuyu fişten çekin ve buzların çözülmesini ekleyin. Buzlar çözüldükten sonra buzdolabını temizlerken kullandığınız karışımla dondurucuyu da temizleyin ve aynı şekilde bir bez yardımıyla durulayın ve kurulayın. Daha sonra dondurucuyu tekrar fişe takıp çıkardığınız ürünleri tekrar dondurucuya yerleştirebilirsiniz.

KÜÇÜK EV ALETLERİ TEMİZLİĞİ

Mikser, kahve makinesi, elektrikli meyve sıkacağı, blender gibi küçük ev aletlerinin temizliğini yaparken her birinin kullanım kılavuzuna bakmanız gerekir.

TEZGAH TEMİZLİĞİ
Tezgahınızı temizlerken tezgahın üzerine az miktarda bulaşık deterjanı ve çamaşır suyu dökün. Sünger yardımıyla iyice köpürterek temizleyin. Süngerin ulaşamadığı köşeleri bulaşık teli yardımıyla temizleyebilirsiniz. Daha sonra el bezi yardımıyla köpüklerden arındırın ve kurulayın. Tezgah ile mutfak dolapları arasında ki bölümde fayans var ise el bezi yardımıyla fayansları da temizleyebilirsiniz.

Bütün bölümleri temizledikten sonra mutfaktaki çöpleri toplayın ve atılmak üzere hazır hale getirin. Daha sonra yerleri süpürüp sildikten sonra artık mutfak temizliğinize son verebilirsiniz.

 

+6 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.